Články se štítkem: zdravá strava

Nenasycené mastné kyseliny v dětské potravě

03.12.2009 | Tuky (lipidy) by měly tvořit v naší stravě asi 30% podíl. Tato hranice je často překračována a spolu se špatnou volbou tuků se hovoří o nezdravém stravování.

Vápník – důvod proč pít mléko 3

03.12.2009 | V minulém čísle jsme si podrobně vysvětlili důvody, proč je vápník obsažený v mléce a mléčných výrobcích tolik důležitý z pohledu zdravé výživy. Popsali jsme zejména jeho mimořádně dobrou vstřebatelnost, jeho biodisponibilitu, tedy množství, které se po vstřebání v organismu bezpečně zadrží v kostech, což je nezbytné pro jejich zdravý růst. Popsali jsme také, jak významným zdrojem vápníku je právě mléko a výrobky z něj oproti jiným potravinovým zdrojům. Dnes jsme pro vás připravili odpovědi na otázky, které spotřebitelé často vyslovují. Určitě vám tato vysvětlení napomohou lépe porozumět této problematice a vyvrátit i některé mýty, které se o mléce často objevují.

Konzumace sladkovodních ryb napomáhá snižování hladiny cholesterolu

23.11.2009 | Protože většina obyvatel ČR ve svém jídelníčku sladkovodní ryby zcela opomíjí a silně podceňuje jejich význam pro lidské zdraví, pozvali jsme k rozhovoru odborníka na slovo vzatého. O své poznatky se s námi podělil doc. MUDr. Petr Petr, Ph.D., který se svým týmem realizuje řadu průzkumů věnujících se významu rybího a drůbežího masa pro lidský organismus.

Správné stravování v období dospívání

20.11.2009 | Puberta a adolescence jsou obdobím překotného fyzického a psychického vývoje. Člověk hledá vlastní identitu, začíná vstupovat do světa dospělých. A začíná se také samostatněji rozhodovat o svém stravování. Že se ani v této oblasti nevyvaruje chyb, je zřejmé. V praxi dospívající patří mezi věkové skupiny s jedněmi z nejhorších stravovacích návyků.

Vápník – důvod, proč pít mléko – 1.část

19.10.2009 | Mléko v lidské výživě je možné považovat za skutečně nejhodnotnější potravinu, neboť obsahuje veškeré živiny nezbytné pro zachování a vývoj života – sacharidy, tuky, bílkovinné látky, minerální soli, vitaminy a enzymy. Mléko a výrobky z něj jsou pak rovněž významným zdrojem vápníku.

Ovocné a zeleninové šťávy

12.10.2009 | Pro nikoho z nás není tajemstvím, že ovoce a zelenina jsou nepostradatelnou součástí našeho jídelníčku. Čím dál více lidí vyznává zdravý životní styl a s tím souvisí i pravidelná konzumace ovoce a zeleniny, nezbytného doplňku mnoha vitaminů, minerálů a enzymů. Každý z nás by měl sníst porcí ovoce a zeleniny denně. Někomu se to může zdát jako nepředstavitelné množství, někomu to problém nečiní.

Jak se stravovat při nadváze?

11.10.2009 | Nevěřte zázračným dietám! Sice mohou být účinné, ale vždy jen krátkodobě. Základním předpokladem hubnutí je mít zdravé stravovací návyky. V tomto článku si shrneme, na co bychom se – máme-li nadváhu – měli soustředit především. Jednoduše a přehledně.

Žito a výrobky z něj z pohledu výživy a zdraví

01.10.2009 | Žito můžeme využít mnoha způsoby – jako krmivo, pro technické a farmaceutické účely, pro výrobu lihu a whisky i jinak. My jsme pekaři, budeme tedy psát o využití žita jako chlebové obiloviny.

Dítě vegetarián

17.08.2009 | V tomto článku nechceme posuzovat, zda je lepší vegetariánská či normální strava. Vegetariánství je otázka osobního přesvědčení a je pochopitelné, že maminky, které jsou vegetariánkami, chtějí, aby se jejich děti stravovaly stejně. A chtějí také – stejně jako každá maminka – aby výživa jejich dětí byla plnohodnotná a zdravá. Shrneme si proto známá fakta a věci, které se při zdravé vegetariánské výživě nesmí zanedbat.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.